Här är matupplevelsen som lockar över 25 000 gäster – varje höst

Tjälknöl av älg, ölbräserat vildsvin, rimmad hjortrygg och viltköttbullar. Det är bara några av de rätter som dukas upp på Eckerö Linjens viltbord i höst. Här avslöjar Tomas Berlin, köksmästare på M/S Eckerö, sin favorit från viltbordet.

Mellan 27 september och 21 november kan du njuta av det allra godaste från skog och mark ombord på Eckerö Linjen – det är nämligen dags för årets viltbord! Bortom en unik matupplevelse får du underhållning, avkoppling och shopping på en och samma resa. Åk iväg på morgonen och var hemma igen innan läggdags.

– Åland ligger bara två timmars båttur från Sverige vilket gör det till en ultimat destination för en dagskryssning. Dessutom är det smidigt, du åker med anslutningsbussar från flera orter direkt till båten, berättar Tove Lolax, kommunikatör på Eckerö Linjen.


Tomas Berlin, köksmästare på Eckerö Linjen

En höjdpunkt för matälskare
Tomas Berlin har varit köksmästare ombord på Eckerö Linjen under lång tid och varit med sedan viltbordet började serveras ombord för över 20 år sedan. Han beskriver det som en höjdpunkt för alla matälskare – och att det hunnit bli ett av de mest populära bufféborden ombord.

– Vi lagar nog viltbord för runt 25 000 personer under bara en säsong, berättar han.

Från höstgrytor till sikrom och vildand
På den varma sidan serveras mustiga höstgrytor som rådjursgryta med höstens rotsaker, vildand i jägarmästarsås, olika älgrätter men också rimmad hjortrygg, tjälknöl, rökt vildsvin, viltfärsbiffar, renskav och renkorv, rostbiff, rostad mandelpotatis och rotsaksgratänger. På kalla sidan hittar du bland annat inkokt röding, gravad lax, sikrom, havtorn, lingonmousse – och efterrätter som blåbärscheesecake och rödbets- och äppelkaka.

– Sen har vi brödost, det är en finsk specialitet som påminner lite om ostkaka. Du äter det till kaffet med hjortronsylt, eller så kan du lägga det direkt i kaffet, förklarar Tomas och fortsätter:
– Vi försöker variera oss från år till år och alltid hitta på någonting nytt.

Mycket av det som serveras på viltbordet kommer direkt från närregionen och så mycket som möjligt av maten görs från grunden ombord för att det ska smaka hemlagat.

– Vi använder oss av mycket lokala råvaror. Till exempel har vi rökt vildsvin från Häverödal och Grisslehamn och trattkantarellerna kommer från åländska privatpersoner som själva plockat dem.

Köksmästarens favorit
Från viltbordet har Tomas Berlin en klar favorit.

– Ölbräserad vildsvinskarré – det tycker jag är gott, avslutar han.

Eckerö Linjen trafikerar den kortaste vägen över Ålands hav, båtresan tar endast två timmar per väg. Förutom kryssningsverksamheten med fartyget M/S Eckerö är Eckerö Linjen en stor arrangör av turistiska resepaket från Sverige till Åland för både privatpersoner och grupper och man förmedlar de flesta hotell, gästhem och cirka 350 stugor på Åland. Eckerö Linjen har idag ca 230 anställda och årsomsättningen uppgår till cirka 640 miljoner kronor. Eckerö Linjen är en del av Eckerökoncernen, som bedriver verksamhet inom sjöfart och turism. I koncernen ingår även Birka Cruises, Eckerö Shipping, Eckerö Line och Williams Buss.

Läs mer här!