Nu är det jul igen – detta serveras på det populära julbordet till havs
Det börjar äntligen bli dags att boka årets julbord. På Eckerö Linjen dukas det upp traditionella svenska och åländska julrätter till en magisk havsutsikt. Det är en dagskryssning som du inte får missa enligt fartygets köksmästare Tomas Berlin – här berättar han allt du vill veta.
Julen står runt hörnet och det är dags att boka in årets julbord. Många gånger är det en konst i sig att äta julbord – åtminstone för dig som vill hinna njuta av alla delikatesser innan mättnaden slår till. Det gäller inte minst på Eckerö Linjen som dukar upp allt från traditionella svenska julrätter till åländska julfavoriter. Men det finns flera fördelar med en julbordskryssning – bortom alla delikatesser.
– Du får mycket på ett och samma ställe. En utlandsresa, ett stort julbord med havsutsikt, chans att fixa julklapparna i taxfreebutiken och underhållning med livemusik i baren, säger Tomas Berlin, köksmästare på Eckerö Linjen, och fortsätter:
– Dessutom åker du på morgonen och är hemma igen till kvällen – det är bekvämt. Bilen kan du lämna hemma och istället ta någon av våra anslutningsbussar som går från ett flertal olika orter till och från båten.
Julbordet på Eckerö Linjen dukas upp mellan 22 november och 23 december. Här bokar du!
Från åländsk julkorv till prinskorv från Roslagen
Några av de åländska delikatesser som tar plats på julbordet är julkorv, köttbullar och rullsylta från Dahlmans, inlagd strömming från Bergmans fisk och svartbröd från Kökar. Från Roslagen hittar du bland annat prinskorv från Roslagskött, laxmousse från Fogdölax, korv från Musko Rökeri, Bröderna Linussons julfläsk och kallsylta samt gravad och varmrökt lax från Roslagsfisk.
Årets dessertbord bjuder på smarrig Ris à la Malta, glöggkokta päron, lingonpannacotta, mjuk pepparkaka med apelsinfrosting, kanelmandlar och en massa julgodis – helt enligt tradition.
– Mina favoriter är julskinkan, kålrotslådan och den gräddstuvade grönkålen, avslöjar Tomas.
Full fräs med nöje och underhållning
Tove Lolax, kommunikatör på Eckerö Linjen, berättar att fartyget är julpyntat under hela julbordsperioden. I år kommer det även att finnas en julkalender ombord med fina erbjudanden som gömmer sig bakom varje lucka. Under veckans alla dagar bjuds det dessutom på underhållning med fartygets kryssningsvärdar och inbjudna gästartister och varje tisdag får man njuta av en stämningsfull julshow med showgruppen Perfect Mix.
– Stämningen är verkligen varm och förväntansfull och doften av jul sprider sig runt om på de olika avdelningarna, berättar hon.
Här kan du läsa mer om all underhållning ombord
Julmarknader och konserter på Åland
För den som vill finns det även möjlighet att kombinera julkryssningen med ett besök på Åland.
– Väljer du att stiga av på Åland kan du strosa runt på mysiga julmarknader, gå på julkonserter eller insupa stämningen i den julpyntade sjöfartsstaden Mariehamn, avslutar Tove Lolax.
Här hittar du våra anslutningsbussar som tar dig till båten från flera orter
Glöggkokta päron, 4 portioner:
4 fasta päron
1 flaska glögg
1 kanelstång
1 msk kryddnejlika
Gör så här:
1. Skala päronen men lämna stjälken kvar.
2. Lägg päronen i kastrull och slå på glöggen så att det täcker päronen.
3. Tillsätt kryddorna.
4. Koka päronen tills de är mjuka men akta så att de inte kokar sönder. Koktid ca 30-40 minuter beroende på hur stora päron du har.
Serveras med fördel med en klick vispad grädde – eller snömos som man säger på Åland!